Telemedicina

‘’Totalitatea sistemelor care ajuta la procesul de ingrijire al sanatatii prin schimbul cat mai eficient de informație medicală’’ (Bennet, 1978)

 

Scurt istoric: Implementat in august 2009 in cadrul unui program pilot ce a debutat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures cu instalarea buclei de coordonare ce putea fi apelată din 40 unitați sanitare din zona nord-vest si centru a Romaniei, a continuat cu activarea in aprilie 2011 a Centrului de Coordonare Regionala a Sistemului de Telemedicină in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, inițial cu 14 locații, actual cu 23 de unitati sanitare cu posibilitate de apelare si transmisie date din zona de sud a țarii. Faza III – Centrul Regional de Telemedicină Iași functionează cu 26 de unitați sanitare aferente din zona de nord-est a Romaniei.

Sistemul de telemedicina se imparte in:

Sistemul de Telemedicină interspitalicesc:

– Apel video/audio (regim de teleconferinta)

– Transmisie date monitor

– Transmisie investigatii imagistice

Sistemul de Telemedicină prespitalicesc:

– Transmisie date monitor + EKG

– Transmisie video

La nivelul Centrului Regional București pana la finalul anului 2015 au fost contorizate 1095 apeluri. Ca rezultat, 841 pacienti au fost transportati către spitale cu nivel superior al competentei. Pentru restul de 254 de pacienti apelul a fost concretizat prin consult medical multidisciplinar la distanta. Dintre cei 841 de pacienti transportati către alte spitale, un numar de 170 de pacienți au beneficiat de intervenția elicopterelor S.M.U.R.D., restul intervențiilor fiind efectuate cu mijloace terestre.

Până la finele anului 2015 au fost contorizate prin Centrul de Telemedicină București un număr de 83.537 transmisii de date în prespital de la echipajele de prim ajutor si ambulantele SABIF. In numeroase situatii a fost posibila diagnosticarea sindromului coronarian acut STEMI inca din prespital, pacientii fiind transportati diresct catre un spital capabil de a efectua angiografie coronariana per primam.

Telemedicina este inca in stadiul de cercetare in multe țări dezvoltate, cel mai important indice de masurare al eficientei fiind raportul cost/beneficiu asupra sistemelor de sanatate. Sistemele de telemedicina functioneaza in Romania incepand cu anul 2009, cu avantaje clar certificate atat asupra starii de sănătate a populatiei, cat si asupra costurilor in sistemul de sanatate. In marea majoritate prin evitarea transferurilor clinice inutile.