Centrul de training

“If  you think education is expensive, try ignorance”

Derek Bok

“If you think clinical simulation is expensive you volunteer yourself as your clinician’s first time patient”

Richard Kyle

Centrul de training a luat fiinta in cadrul unui proiect finantat de Banca Mondiala, rolul acestui centru fiind de a asigura un cadru adecvat instruirii personalului medical din domeniul medicinei de urgenta. Centrul functioneaza in cadrul Spitalului de Urgenta Bucuresti, acesta fiind si unul dintre cele 2 centre de pregatire in rezidentiatul de medicina de urgenta din Romania.

AMUD a participat la dezvoltarea in continuare a acestui proiect prin imbogatirea bazei materiale, actual fiind organizate cursuri si ateliere de lucru ce au ca scop principal pregatirea medicilor de urgenta si a asistentilor medicali care isi desfasoara activitatea in asistenta medicala de urgenta.

In cadrul Centrului de Training se poate realiza pregatirea si perfectionarea personalului medical din domeniul medicinei de urgenta si nu numai in urmatoarele tipuri de manevre si aptitudini:

  • Ultrasonografie FAST (Focus Assessment with Sonography for Trauma)
  • Basic Life Support (BLS), Advanced Life Support (ALS), Advanced Trauma Life Support (ATLS), Pediatric Advanced Life Support (PALS)
  • Proceduri de simulare a interventiilor de tip CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear)
  • Practicare manevre:

→ managementul cailor aeriene,

→ acces venos periferic si central,

→ utilizarea defibrilatorului,

→ drenaj toracic si pericardiocenteza,

→ extractia victimelor incarcerate,

→ tehnici de imobilizare a fracturilor.

Evaluarea participantilor la cursurile de pregatire si perfectionare organizate de catre AMUD se realizeaza prin simulari medicale complexe cu ajutorul echipamentelor informatice de simulare de ultima generatie.

Logistica Centrului de training cuprinde urmatoarele tipuri de echipamente de simulare:

  • Manechine pentru insusirea suportului de baza al vietii – echipamente de simulare ce permit dobandirea abilitatilor in vederea acordarii primul ajutor in cazul unei persoane inconstiente si exersarea manevrelor de resuscitare fara a avea la dispozitie echipamente medicale specifice.
  • Manechine pentru suportul avansat al vietii – echipamente de simulare ce permit instruirea in tehnici avansate de resuscitare (asigurarea si managementul cailor aeriene inclusiv rezolvarea complicatiilor ce pot apare, tehnici de intubatie dificila, administrare de socuri electrice externe)
  • Simulatoare pentru manevre specifice – aceste dispoitive de simulare medicala permit insusirea unor manevre cu risc de complicatii ridicat ( drenaj toracic, cateterizare venoasa periferica si centrala, punctie osoasa, management avansat al cailor aeriene). Deasemenea au avantajul conectarii la un centru informatic de control ce poate simula complicatiile in timp real a unei anumite manevre sau proceduri medicale, astfel putand fi evaluat si modul de raspuns al participantului.
  • Simulator ecografie – instruirea in ecografia de tip FAST (explorare de screening la pacientii politraumatizati, necesara in depistarea revarsatelor lichidiene pleurale,pericardice sau peritoneale) si Doppler, instruire facuta de personal calificat cu bogata experienta in domeniu.
  • Sistem de transport al pacientului cu patologie infectioasa – echipament folosit in activitatea curenta in cazul trasnportului unui pacient infectios cu risc de transmitere, utilizat si in activitatea de instruire pentru aceste cazuri. Trainingul implica reguli generale de interactiune medicala cu pacientul contagios, tipurile si masurile de protectie specifice, comunicatiile si regulile de transport in cazul acestor pacienti.